Historie en rare naam

De Groote Hond sinds 2019

Aan de rand van park de Kokkebogaard in Nieuwegein staat een donker bruine schuur. Onopvallend onder grote bomen.

Dit pand is De Groote Hond, van binnen een vrolijk gekleurde schuur. Deze buurtkamer is ontwikkeld in een voormalige gemeentewerken-schuur. Het is van binnen niet altijd zo gezellig en kleurrijk geweest. In 2019 zijn een groot aantal buurtbewoners begonnen met uitruimen. En dat uitruimen was een hele klus.

In de schuur (of ‘steunpunt’ zoals het in gemeente het noemde) hebben veel initiatieven een plekje gehad. Oorspronkelijk dus de gemeente zelf. Een ploeg van groenvoorziening had er zijn schaftlokaal en er was de opslag van gereedschappen en voertuigen.

71-DeGrooteHond normaal
81-DeGrooteHond normaal

Vluchtelingenwerk

De voedselbank heeft er een tijdje gebruik van gemaakt als uitgiftepunt en ten slotte heeft Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein (SVN) er een fietsenwerkplaats gerund. Op de foto’s zie je nog de restanten van veel fietsen en gereedschap.

In 2019 bedacht ‘overbuurman’ Onno van Geuns dat het misschien leuk zou zijn er samen met ‘statushouders’ een buurtcafé van te maken. Samen met Shida Versteeg (Wijkcoördinator van de gemeente Nieuwegein) werden de eerste stappen gezet om te komen wat het nu is: een buurtkamer waar van alles mogelijk is.

Statushouders koppelen aan dit initiatief is uiteindelijk niet gelukt. Misschien dat het in de toekomst nog weer tot een samenwerking komt. Wel hebben we van SVN veel steun en materialen gekregen om van start te gaan met de verbouw van de schuur.

Slopen en weer opbouwen

Daarna begon het bouwen. Eerst slopen, schuren, schilderen, een nieuwe vloer, een nieuw dak… alles verbeterd en mooi gemaakt. De tuin heeft een nieuw terras met een podium, de keuken is geweldig en het sanitair is ook helemaal vernieuwd.

Heel veel buurtbewoners (te veel om met name te noemen), sponsoren en waanzinnige ondersteuning van de gemeente Nieuwegein, iedereen heeft geweldig werk verricht.

Onderaan deze pagina staan veel foto’s van die verbouwing. We zijn trots op wat we nu staan en willen graag laten zien waar we vandaan komen…

Heb je ook een leuke anekdote of herinnering

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en anekdotes. We plaatsen je bijdrage graag. Stuur een mailtje naar:
Shida_Lourens_DeGrooteHond
Tot snel - De Groote Hond

Vanwaar die rare naam?

Onze buurtkamer ligt aan de Diepenbrocklaan in Nieuwegein. Vandaar dat we iets wilden met Diepenbrock. Alphons Diepenbrock (2 september 1862 – 5 april 1921) was een componist. Hij heeft onderstaand gedicht van Albert Verwey (15 mei 1865 – 8 maart 1937) op muziek gezet. Het is een a capella-stuk geworden, dus alleen zang en geen muziekinstrumenten. Niet toevallig heet het gebouw naast ons A Capella. Ons pandje heet nu dus De Groote Hond.

(Luister via YouTube naar onderstaand lied)

De Groote Hond en de Kleine Kat

Een groote hond en een kleine kat,
Die zaten op de kamermat;
En de hond, die zei: Zeg, scheelt jou wat?
Scheer je weg!

En de kat, die zei: Jij bent een hond,
En ik een kat, niet zonder grond;
Hou jij dus nou jouw groote mond:
Scheer je weg!

Scheer je weg: waf, waf!
Scheer je weg: sis, sis
Scheer je weg: die is raak
Scheer je weg: die ’s niet mis!
Waf, waf, sis, sis, woef, woef! Mauw, mauw!
En een houw en een beet en een blaf en een grauw:

En de groote hond en de kleine kat,
Die vlogen van de kamermat,
En de keuken in: Zeg, scheelt jullie wat?
En hij trapte op een teen,
En zij beet in een been
Van de meid die riep: ga je heen! o mijn been!
Scheer je weg!

En de groote hond en de kleine kat,
Die zaten weer samen op de kamermat,
En ze lachten en praatten:
‘Och hemeltje, wat
‘trapte ik op haar teen!’
‘En beet ik in haar been!’
‘’t Is gek, maar zoo’n Mensch krijgt toch altijd wat!’

Albert Verwey, 1889